Catalogus details

Waarderend onderzoekenInleiding
Appreciative Inquiry, of waarderend onderzoek, is een aanpak en filosofie die zich vooral richt op waar de energie zit bij mensen en in de organisatie. Door samen te onderzoeken wat je wilt, wat al krachtig werkt en hoe je dit nog verder uit kunt bouwen, creëer je beweging, verandering of gewoonweg een praktische oplossing voor een alledaags probleem. Deze principes kun je namelijk in het groot of in het klein toepassen.

Doel training
Het traject is gericht op:

  • Het creëren van inzicht bij medewerkers van de gemeenten over wat waarderend onderzoek is en hoe het werkt.
  • Het aanreiken van praktische tools en handvatten om dit in de dagelijkse praktijk toe te passen: soorten vragen, werkvormen die je kunt inzetten in een gesprek, verandertraject, werkoverleg,….
  • Het bijdragen aan de grotere beweging richting een ‘van buiten naar binnen’ mindset en als antwoord op opgavegericht werken.

Werkwijze
Naast theorie wordt er met eigen casuïstiek gewerkt.
Bovendien maken we gebruik van de kennis en expertise in de groep. Mensen leren van docenten, maar ze leren ook van en met elkaar. Door te bevragen, spiegelen, als voorbeeld te dienen, uit te dagen,…. Tijdens de training zetten we heel bewust werkvormen in om dit te bereiken. Dat verrijkt de opzet en draagt bij aan het ontstaan van een lerend netwerk over de gemeentegrenzen heen.

Voorbereiding:
Vooraf krijgen deelnemers het artikel 'Appreciative Inquiry: veranderen met energie'. En na elke bijeenkomst een aantal losse artikelen (aansluitend aan de behoefte).

Voor mensen die zich verder willen verdiepen bieden we als leestip het boek ‘Waarderend Veranderen: Appreciative Inquiry in de dagelijkse praktijk van managers’.

Duur:
Het traject bestaat uit twee bijeenkomsten van een dagdeel, met een paar weken tussen de bijeenkomsten in, om in de praktijk te expirimenteren.


Kosten
Afhankelijk van het aantal deelnemers bedraagt de training tussen € 425 en €160 p.p., inclusief cursusmateriaal. 
De kosten worden doorbelast aan je afdeling. Vraag daarom toestemming aan je leidinggevende om aan de cursus deel te mogen nemen.

Trainer:
Saskia Tjepkema, Kessels & Smit, The Learning Company


Je bent niet ingelogd. Log in om een vraag te stellen over dit evenement of om je interesse op te geven.

INFORMATION
PLANNED
This event is not scheduled yet.