Catalogus details

Eerste hulp bij psychische problemen (Mental Health First Aid)Inleiding
Als iemand zich in zijn vinger snijdt of zichzelf verbrandt, dan pak je de EHBO-koffer. Maar wat doe je als een inwoner (cliënt) een paniekaanval krijgt, zijn bed niet meer uit komt of steeds somberder wordt? Bijna de helft van de volwassen Nederlanders krijgt ooit in het leven te maken met psychische problemen. Leer signalen van psychische problemen te herkennen en mensen te ondersteunen!

Mental Health First Aid (MHFA) is een gestandaardiseerd en wetenschappelijk gevalideerd psycho-educatie programma. Het is in Australië ontwikkeld om burgers en (semi-) professionals beter in staat te stellen om psychisch leed bij anderen te herkennen en hen te benaderen, te ondersteunen en te verwijzen naar passende hulp. In 2015 is het programma door Ggz Eindhoven naar Nederland gehaald. Bekijk ook deze filmpjes: https://youtu.be/CY59TDUAR0U en https://www.youtube.com/watch?v=xAqqW9dySoE

Deze training is in het leerprogramma van de Westfriesland Academie opgenomen ter ondersteuning van het regionale Westfriese beleid “Plan van aanpak Personen met verward gedrag” en wordt gesubsidieerd door ZonMw.

Inhoud
In de cursus vergroot je je kennis over psychische aandoeningen en leer je situaties beter inschatten. Je oefent hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die psychische problemen ervaart en hoe je kunt handelen als iemand in een crisis verkeert. Met de kennis en vaardigheden die je in de cursus leert, kun je echt het verschil maken in het leven van iemand die het psychisch moeilijk heeft. 

Doel training
Kennis. Inschatten. Handelen.
Je leert eerste hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen. Je krijgt informatie over de meest voorkomende psychische problemen en je oefent hoe je het gesprek kunt aangaan. Ook weet je na afloop van de cursus hoe je moet handelen in een crisissituatie en hoe je de juiste hulpdienst kunt alarmeren.

Voor wie is deze training?
Medewerkers van lokale wijkteams. Op aanvraag te organiseren voor andere doelgroepen.

Werkwijze
Voorafgaand aan de twee online bijeenkomsten volg je de e-learning. Na de online bijeenkomsten sluit je de training af met een digitale toets en evaluatie.

Om het certificaat MHFA te behalen en als ‘first responder MHFA’ te worden geregistreerd is het nodig dat je alle onderdelen van de cursus hebt volbracht, dat je de toets in de e-learning met goed gevolg hebt afgelegd en dat je de evaluatie in de e-learning hebt ingevuld. Daarna staat er een certificaat voor je klaar dat 3 jaar geldig is.

Voorbereiding
Bij de cursus hoort een handboek dat je na de cursus als naslagwerk kunt gebruiken. In de cursus wordt veel gebruik gemaakt van film. Een aantal hiervan is via het MHFA YouTube kanaal beschikbaar. Je ontvangt na inschrijving een handboek en werkbladen. In verband met coronamaatregelen worden deze opgestuurd naar een adres van jouw keuze.

Ook is een gratis app voor Android en iOS in de store beschikbaar met onder andere praktische informatie over MHFA.

Duur
E-learning: 4 tot 6 uur
Online bijeenkomsten: 2 x 3 uur
Toets en evaluatie: 1 uur

Kosten
De training is vanwege subsidiëring door ZonMw tot en met september 2021 gratis te volgen voor deelnemers uit het Westfriese sociaal domein. Wanneer je de training annuleert, worden de werkelijke kosten ( € 285,- p.p.) doorbelast aan je afdeling. Vraag toestemming aan je leidinggevende om aan de cursus deel te mogen nemen. 

(Op aanvraag is deze training ook te organiseren voor andere doelgroepen. De kosten bedragen dan € 285,- p.p., inclusief cursusmateriaal). 

Trainers
De cursus wordt gegeven door MHFA-gecertificeerde trainers.

Let op:
Als je je inschrijft voor deze training, dan vraagt de Westfriesland Academie de volgende gegevens te verstrekken voor de beschreven doeleinden:
- Toesturen handboek, werkbladen en certificaat: volledige naam, adres;
- Link voor e-learning: e-mail adres;
- Certificaat: organisatie, geboorteplaats en -datum;
- Bijschrijven registerpunten: registratienummer SKJ, VENVN.

Deze gegevens worden eenmalig gebruikt en jouw gegevens worden na de training vernietigd.

MAYBE YOU ARE ALSO INTERESTED IN..

Eerste hulp bij jongeren met psychische problemen - Jeugd (Youth MHFA) 


Je bent niet ingelogd. Log in om een vraag te stellen over dit evenement of om je interesse op te geven.

INFORMATION
PLANNED
Start Location Available seats
17-06-2021 Online


2 Apply