Catalogus details

Professioneel MentorschapInleiding
Deze online training mentorschap biedt tools en vaardigheden die jij als mentor goed kunt gebruiken om de nieuwe en/of onervaren medewerker op weg te helpen. Centraal in de training staan het onderzoeken van jouw eigen voorkeursstijl mentorschap, kennis opdoen van coachvaardigheden en zicht krijgen op jouw kwaliteiten en valkuilen en (nog te ontwikkelen) noodzakelijke competenties.

Doel training
Je krijgt praktische tools om op een coachende stijl het mentorschap vorm te geven. Deze korte online training van 2 dagdelen helpt je om het mentorschap professioneel uit te voeren.

Voor wie is deze training?
Deze training is bedoeld voor de senior medewerker, de doorgewinterde professional of de ervaren manager die (nieuwe) jongere en/of minder ervaren collega’s wil begeleiden. Om specifieke kennis en vooral ook werk- en levenservaring over te brengen en daarmee van toegevoegde waarde te zijn voor de collega, het team en de organisatie.

Werkwijze
Tijdens een online programma van 2 dagdelen worden er een aantal praktische tools aangeboden en wordt er aandacht besteed aan (gespreks)vaardigheden, een coachende houding, kennis van eigen kwaliteiten en valkuilen en andere noodzakelijke competenties. De twee dagdelen hebben een interval van 2 weken. Tussen de bijeenkomsten werken de deelnemers aan een praktijkcasus samen met een collega/buddy.

Inhoud / programma
De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:

Dagdeel 1:

Inzicht in:

 • De verschillende rollen van manager, mentor en coach;
 • Jouw eigen voorkeursstijl mentorschap;
 • Jouw eigen kwaliteiten en valkuilen;
 • Praktische coachvaardigheden en noodzakelijke competenties van een mentor;
 • Oefenen van gespreks- en luistertechnieken aan de hand van het GROW model.

Tussentijdse opdracht:

 • Houd bij hoeveel uur je per week besteedt aan coaching en het mentorschap.
 • Ga met je buddy een gesprek oefenen en maak een presentatie op basis van de leervragen vanuit het Reflectie Model van Korthagen.

Dagdeel 2:

 • Terugblik op de gevoerde gesprekken in de afgelopen 2 weken;
 • Presentaties aan elkaar van de praktijkcasus met het doel een zelfreflectie opdracht gebaseerd op het model van Korthagen;
 • Inzicht in opbouwende feedback en motiverende gespreksvoering, met nadruk op coachend vragen stellen en omgaan met weerstand;
 • Oefengesprekken aan de hand van meegebrachte casuïstiek;
 • Afronding en borging training.

Voorbereiding
Via de online leeromgeving bereid je je voor door jouw leerdoelen en wensen kenbaar te maken via een persoonlijk intake formulier en je doet een aantal e-learnings. Je maakt een aantal testjes of opdrachten en leest één of meer artikelen en hand-outs.

Doel is om de noodzakelijke kennis vooraf via de leeromgeving aan te bieden, waardoor de bijeenkomsten interactief zijn en de nadruk ligt op oefenen, van elkaar leren en experimenteren.

Duur: 2 dagdelen met een interval van 2 weken. Tussentijds krijg je een casus om met een buddy uit te werken.

Kosten
Deze training wordt kosteloos aangeboden. Toch moet je toestemming aan je leidinggevende vragen om aan de cursus deel te mogen nemen. Bij te late annulering (4 weken voor aanvang) worden de volgende kosten in rekening gebracht: bij 6 deelnemers € 637,50 en bij 10 deelnemers € 382,50. De kosten worden in dat geval doorbelast aan je afdeling.

Meer info: Case: Mentorschap bij Gemeente Hoorn | ICM opleidingen & trainingen

 


Je bent niet ingelogd. Log in om een vraag te stellen over dit evenement of om je interesse op te geven.

INFORMATION
PLANNED
This event is not scheduled yet.