Catalogus details

Eerste hulp bij jongeren met psychische problemen - Jeugd (Youth MHFA) Inleiding
Als een jongere tijdens het sporten een blessure oploopt of bevangen wordt door de hitte, dan weet je welke eerste hulp je moet verlenen. Maar wat doe je als een jeugdige cliënt, of een leerling tekenen van een eetstoornis laat zien, zichzelf beschadigt of suïcidale uitspraken doet? 

W
ist je dat ruim een derde van de Nederlandse jongeren slaapproblemen of last van stress heeft die tot psychische problemen kunnen leiden? Leer hoe je een jongere kunt ondersteunen!

Mental Health First Aid (MHFA) is een gestandaardiseerd en wetenschappelijk gevalideerd psycho-educatie programma. Het is in Australië ontwikkeld om burgers en (semi-) professionals beter in staat te stellen om psychisch leed bij anderen te herkennen en hen te benaderen, te ondersteunen en te verwijzen naar passende hulp. In 2015 is het programma door Ggz Eindhoven naar Nederland gehaald. Bekijk ook deze filmpjes: https://youtu.be/CY59TDUAR0U en https://www.youtube.com/watch?v=xAqqW9dySoE.

Doel training
Kennis. Inschatten. Handelen. 
Je leert eerste hulp te bieden aan jongeren met (beginnende) psychische problemen. Je krijgt basisinformatie over de meest voorkomende psychische problemen en je oefent hoe je het gesprek kunt aangaan. Ook weet je na afloop van de cursus hoe je moet handelen in een crisissituatie en hoe je de juiste hulpdienst kunt alarmeren.

Voor wie is deze training? 
Medewerkers van lokale wijkteams Jeugd, jongerenwerkers, schoolmaatschappelijk werkers en leerplichtambtenaren die basiskennis op willen doen over psychische problemen bij jongeren. 

Werkwijze 
Voorafgaand aan de twee bijeenkomsten volg je de e-learning (online module)Na de bijeenkomsten sluit je de training af met een digitale toets en evaluatie. 

Om het certificaat MHFA te behalen en als ‘first responder MHFA’ te worden geregistreerd is het nodig dat je alle onderdelen van de cursus hebt volbracht, dat je de toets in de e-learning met goed gevolg hebt afgelegd en dat je de evaluatie in de e-learning hebt ingevuld. Daarna staat er een certificaat voor je klaar dat 3 jaar geldig is.

Inhoud 
In de cursus vergroot je je basiskennis over psychische aandoeningen en leer je situaties beter inschatten. Je oefent hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die psychische problemen ervaart en hoe je kunt handelen als iemand in een crisis verkeert. Met de basiskennis en vaardigheden die je in de cursus leert, kun je echt het verschil maken in het leven van iemand die het psychisch moeilijk heeft.

Voorbereiding
Bij de cursus hoort een handboek dat je na de cursus als naslagwerk kunt gebruiken. In de cursus wordt veel gebruik gemaakt van film. Een aantal hiervan is via het MHFA YouTube kanaal beschikbaar. Je ontvangt na inschrijving een handboek en werkbladen. In verband met coronamaatregelen worden deze opgestuurd naar een adres van jouw keuze. Ook is een gratis app voor Android en iOS in de store beschikbaar met onder andere praktische informatie over MHFA. 

Duur 
E-learning: 4 tot 6 uur 
Bijeenkomsten: 2 x 6 uur 
Toets en evaluatie: 1 uur 

Kosten 
Deze training wordt in 2021 gesubsidieerd en kost € 90,-. De normale prijs is € 300,-. De kosten worden doorbelast aan je afdeling. Vraag daarom toestemming aan je leidinggevende om aan de cursus deel te mogen nemen.  
Deze training is SKJ geregistreerd. 

Trainers 
De cursus wordt gegeven door MHFA-gecertificeerde trainers. 
 
Let op: 
Als je je inschrijft voor deze training, dan vraagt de organisatie van MHFA de volgende gegevens te verstrekken voor de beschreven doeleinden: 
Toesturen handboek, werkbladen en certificaat: volledige naam, adres; 
Link voor e-learninge-mailadres; 
Certificaat: organisatie, geboorteplaats en -datum; 
- Bijschrijven SKJ-registerpunten: registratienummer SKJ 

Deze gegevens worden eenmalig gebruikt en jouw gegevens worden na de training vernietigd.

MAYBE YOU ARE ALSO INTERESTED IN..

Eerste hulp bij psychische problemen (Mental Health First Aid)

Herken psychische aandoeningen

Verslaving en verward gedrag


Je bent niet ingelogd. Log in om een vraag te stellen over dit evenement of om je interesse op te geven.

INFORMATION
PLANNED
This event is not scheduled yet.